The Green Gut: Chlorophyll Degradation in the Gut of Spodoptera littoralis

in: Journal of Chemical Ecology (2015)
Badgaa, Amarsanaa; Büchler, Rita; Wielsch, Natalie; Walde, Marie; Heintzmann, Rainer; Pauchet, Yannik; Svatoš, Aleš; Ploss, Kerstin; Boland, Wilhelm
Chlorophylls, the most prominent natural pigments, are part of the daily diet of herbivorous insects. The spectrum of ingested and digested chlorophyll metabolites compares well to the pattern of early chlorophyll-degradation products in senescent plants. Intact chlorophyll is rapidly degraded by proteins in the front- and midgut. Unlike plants, insects convert both chlorophyll a and b into the corresponding catabolites. MALDI-TOF/MS imaging allowed monitoring the distribution of the chlorophyll catabolites along the gut of Spodoptera littoralis larvae. The chlorophyll degradation in the fore- and mid-gut is strongly pH dependent, and requires alkaline conditions. Using LC-MS/MS analysis we identified a lipocalin-type protein in the intestinal fluid of S. littoralis homolog to the chlorophyllide a binding protein from Bombyx mori. Widefield and high-resolution autofluorescence microscopy revealed that the brush border membranes are covered with the chlorophyllide binding protein tightly bound via its GPI-anchor to the gut membrane. A function in defense against gut microbes is discussed.

Cookies & Skripte von Drittanbietern

Diese Website verwendet Cookies. Für eine optimale Performance, eine reibungslose Verwendung sozialer Medien und aus Werbezwecken empfiehlt es sich, der Verwendung von Cookies & Skripten durch Drittanbieter zuzustimmen. Dafür werden möglicherweise Informationen zu Ihrer Verwendung der Website von Drittanbietern für soziale Medien, Werbung und Analysen weitergegeben.
Weitere Informationen finden Sie unter Datenschutz und im Impressum.
Welchen Cookies & Skripten und der damit verbundenen Verarbeitung Ihrer persönlichen Daten stimmen Sie zu?

Sie können Ihre Einstellungen jederzeit unter Datenschutz ändern.